MEISTÄ

Puutarha Kukkamestareiden kauppapuutarhan historia ulottuu 1960-luvun loppupuolelle, jolloin Eira ja Aarne Nikula perustivat Seutulaan puutarhan avomaavihannesten kasvattamista varten. Oman kasvimaan satoa myytiin aluksi Tukkutorilla ja myöhemmin Hakaniementorilla ja Kauppatorilla. 

1970-luvun lopussa rakennettiin talkoovoimin ensimmäinen kasvihuone kun valikoimiin tulivat pienimuotoisesti myös kukat. Aluksi valikoimaan kuului vain kymmenisen lajiketta. Tässä vaiheessa  Seija, perheen neljästä tyttärestä toisiksi vanhin, alkoi työskennellä yrityksessä opiskelun ohella.

70-80 luvun vaihteessa Seija tuli kokopäiväisesti mukaan toimintaan ja yritys alkoi keskittyä kukkien kasvatukseen. Valikoiman laajentuessa rakennettiin toinenkin kasvihuone. Vuonna 1985 myös nuorempi sisko Tuija tuli yritykseen töihin.

Kuvassa Puutarha Kukkamestareiden perustajat Eira ja Aarne Nikula puutarhalla 80-luvun lopulla.

12.2.1991 patentti-ja rekisterihallituksen hyväksymänä perustettiin Puutarha Kukkamestarit Ay ja yrityksen omistus siirtyi kokonaan Seijan ja Tuijan haltuun.

Kukkamestarit on ollut aina vahvasti perheyritys, siinäkin mielessä, että yhteisen yrityksen alkuaikoina molempien lapset olivat vielä pieniä ja pyörivät äitien mukana puutarhalla. Myöhemmin kummankin lapset toimivat apumyyjinä torilla ja kukin vuorollaan kesätöissä puutarhalla.

Tänä päivänä Kukkamestarit on edelleen kahden naisen perheyritys, joka toimii samalla paikalla. Yritystoiminta on laajentunut vuosien mittaan ja kasvihuoneissa kasvaa jo montakymmentä eri kasvilajia. Kasvihuoneita on kolme ja tilaa yli tuhat neliötä. Kukkia myydään edelleen Hakaniemen torilla, mutta tulevaisuuden suunnitelmana on panostaa entistä enenmmän puutarhalla tapahtuvaan kukkien kotimyyntiin. 

Kukkamestarit on tunnettu etenkin kukkiensa hyvästä laadusta, mikä onkin toiminut johtoajatuksena yrityksen koko olemassaolo ajan. Laadusta pidetään kiinni tulevaisuudessakin, silla Kukkamestarit haluaa jatkossakin myydä Suomen kauneimmat ja kestävimmät kesäkukat.